Shooting Day met Belgiumdigital

SD: Riviertjes uit de Hoge Venen.

Algemene informatie: het is de bedoeling op een volledige dag een tweetal natuurwandelingen te organizeren langs sommige van de mooie riviertjes die in de Hoge Venen ontstaan, en om via deze wandeling de herfstkleuren in beeld te brengen.  De datum voor deze SD wordt 6/11, met als alternatief 11/11 (mocht het weer echt niet te doen zijn).

Er zijn twee trajecten, de bedoeling is van eentje in de voormiddag te wandelen (Hoëgne) en het andere in de namiddag (Statte). De afstanden zijn respectievelijk 4 en 6km; in het eerste geval zullen we proberen om iets te regelen zodat we de afstand maar in één richting wandelen en dan meer tijd hebben voor fotografie (anders wordt het 8 km en gaat veel tijd voor plaatjes schieten verboden). Ik heb beide trajecten verkend, het stuk van de Hoêgne meerdere malen. Indien er grote belangstelling is wordt de groep in twee opgesplitst om mekaar niet voortdurend in de weg te lopen; in dat geval wandelt één groep in de voormiddag het traject van de Hoëgne, de andere groep doet dan de wandeling langs de Statte. Op de middag wordt dan afgesproken voor de lunch en na de middag worden dan de rollen omgedraaid. In het geval van twee groepen heeft travelphoto zich bereid verklaard te helpen. Ik zal nog één keer op verkenning gaan, maar dan niet meer om het volledige traject te lopen maar er zeker van te zijn dat er gelegenheid tot lunch is in de buurt (veel zaken sluiten daar later op het seizoen). Datum hiervan ligt nog niet vast, maar mocht er iemand willen meegaan kunnen we afspreken. (dit is ondertussen gebeurd). Als ik nog tijd vind ga ik het traject van de Hoëgne nog eens afstappen; men vertelde men dat hier en daar wat noodzakelijke reparaties gebeurd zijn. Ik zou graag nog één keer kijken hoe het erbij ligt - ik hou jullie via deze weg op de hoogte. De wandeling van de "Statte is niet zo avontuurlijk hoewel niet minder mooi.

Dagindeling:

 • Samenkomst aan de Pont de Belleheide op de parking aan het begin van de Hoëgne wandeling.  Zie routebeschrijving hieronder.  Verzamelen tussen 8u45 en 9u.
 • Om 9u met enkele van de auto’s vertrekken naar Hockai (Pont de Centenaire), waar men ook de Hoëgne wandeling kan starten. De meeste wagens worden op de ruime parking aan de Pont De Belleheide achtergelaten. Indien de deelnemersgroep groot is zal een deel mensen al wat vroeger vertrekken om “opstopping” langs het traject te vermijden. We zouden ook stroomopwaarts langs de Hoëgne kunnen wandelen maar dan doen we het traject twee maal en dat gaat met de fotografie te veel tijd vergen. Tegen de middag zijn we dan terug aan de Pont de Belleheid en zullen we de lunch gebruiken (voorzien rond 12u30). Dit in een soort café in een barak aan de Pont de Belleheid. Je kan er van alle snacks krijgen maar de eigenaar heeft me verzekerd dat ze flexibel zijn voor mensen die verkiezen er hun boterhammen op te eten (er wordt dan wel verwacht dat je iets consumeert).
 • Na de lunchbreak gaat het richting Solwaster (eventueel na oppikken van de wagens die we in Hockai achtergelaten hebben).  De meeste auto’s worden op de parking vlakbij het centrum achtergelaten, enkele rijden verder tot aan het begin van de wandeling langs de Statte (parkeerplaats is er beperkt).  De bedoeling is hier het mooiste stuk te wandelen, zo’n dikke 2,5 km, en dan langs dezelfde weg terug te keren.  Je hebt dan de Statte, met een aantal zijriviertjes, de rots van Bilisse, waar eventueel langs een zigzag naar boven geklommen kan worden, en we keren terug aan het watervalletje “cascade des nutons”.
 • De bedoeling is rond 17u te eindigen, eventueel met een “debriefing” drankje in het dorpje Solwaster.
 •  

Enige overwegingen

 • Om zoveel mogelijk vrijheid toe te laten maar de boel toch een beetje georganiseerd te houden wil ik ernaar streven een groep van een 10 à 12-tal mensen te hebben. Meer kan maar dan zou er opgesplitst worden anders lopen de deelnemers elkaar voor de voeten. In dat geval heeft BD lid travelphoto aangeboden om te helpen. We zullen besluiten of dit nodig is als de inschrijvingen afgerond worden.
 • De wandelingen zijn geen probleem voor wie goed te been en fit is, maar hou toch rekening met de volgende factoren: het hele traject gebeurt op onverharde wegen in het bos (behalve in het begin de wandeling naar Hockai), bedekt met bladeren, en hier en daar moet een beetje geklauterd worden.  Op sommige plaatsen zijn houten knuppelpaden en brugjes aangelegd – deze kunnen bij vochtig weer toch wel glad zijn.  Ook dient men rekening te houden dat tijdens beide wandelingen behoorlijke hoogteverschillen overbrugd worden die een zekere inspanning vergen.
 • Gezien het terrein doet men er verstandig aan zich op de situatie te kleden.  Het is vooral belangrijk om goed stapschoeisel te dragen; echt stapschoenen zijn het best; eventueel rubberen laarzen (hoewel die minder grip hebben).
 • Ieder brengt van fotografisch materiaal mee wat hij/zij wil natuurlijk, maar in mijn opinie is een statief toch wel een "must". Verder is een groothoek aan te raden, maar een tele zoals een 70-200 kan ook heel handig zijn om plekjes te isoleren waar je bv niet zo goed bij kan. Een polarisatiefilter kan zijn nut hebben, en afhankelijk van hoe dicht het bladerdek nog is kan een grijsfilter dienst doen om het water in "melk" te veranderen.
 • Het is altijd goed om iets te drinken mee te nemen en één of andere reep of een stuk fruit.

Deelname

Mensen die interesse getoond hebben via het forum, worden verzocht ten laatste 2 weken voor de SD via PM hun deelname te bevestigen.  Indien het nodig is een maximum te stellen zal dat gebeuren op basis van “first come, first served”. Sommige mensen die via de peiling hun naam al opgegeven hadden worden toch verzocht dit nu, na de aankondiging, nog eens te doen ten einde alle hieronder gevraagde gegevens te kunnen verzamelen.

Bij bevestigen deelname graag de volgende gegevens mee PM-en:

 • Forumnaam
 • Naam en voornaam
 • Adres (of toch een gemeente, zodat eventueel carpooling kan afgesproken worden).
 • BD lidnummer
 • Graag een gsm-nummer: handig bij vertraging of laatste minuut afzeggen de dag van de SD zelf.
 • Email.
 • Graag vermelden of je eventueel mensen mee kan nemen, of je naar vervoer zoekt, etc Ik zal proberen carpooling te coordineren indien mogelijk

Routebeschrijving:

 • Routebeschrijving naar Pont de Belleheide: op de A27/E42 neem afrit 9. Let op: ik ga er van uit dat iedereen zuidwaarts rijd, in de andere richting komende van Duitsland is er GEEN afrit en moet eerst naar de volgende afrit doorgereden worden om dan om te keren in zuidelijke richting en dan afrit 9 te nemen. Aan het einde van de afrit draai je links, de brug over de autoweg over. Je bent dan op de n640. Hier neem je de 3de straat links. Deze straat is zo'n 700 meter voorbij de brug op de n640 schuin links. Je rijdt deze straat helemaal af tot het einde, dan sta je voor de Hoëgne. Je moet dan met de wagen door het riviertje, de parking is net aan de andere kant. Dit is zelden een probleem. Mocht het toch zo zijn dat het water te hoog is de wagen voor het riviertje aan de kant parkeren en dan het voetgangersbrugje oversteken. Op de parking is onze plaats van samenkomst.
 • Routebeschrijving van Pont de Belleheide naar Pont de Centenaire in Hockai: de blauwe route geeft de korte autorit weer; je ziet op het kaartje ook de Hoëgne liggen, waarlangs we terug zullen wandelen.

 • Grotere kaart weergeven
 • Routebeschrijving naar Solwaster: als je van afrit 9 komt en links de brug over gaat, is er meteen na de brug een weg naarlinks. Als je die neemt kom je vanzelf in het centrum van Solwaster terecht. Om van de Pont de Belleheid naar Solwaster te gaan rij je van de parking terug naar de n640, die neem je rechts. Vlak voor de brug over de autoweg heb je dan aan de rechterkant de weg naar Solwaster.

Deelnemers:

parrotman
T. Trapper
Roland Cuypers
fotosdirk
travelphoto
Heembeek
frank207be
ddboke
jepe (afgezegd)
paepke
Yammee
schoonspikke
jfd
cee37
jumpingjacquesflash

Enkele links met info

Wandelsite

Ardennen wandelen

En nog wat info

Met plannetje

Wat plaatjes... (alleen om een indruk te geven, van verschillende tijdstippen)

Langs de Hoëgne...

Langs de Statte...

 

 

Copyright © 2010 Hans Couwenbergh Photography - All rights reserved